Schoorsteen lekkage

Een schoorsteen lekkage is een van de meest voorkomende lekkages van uw dak. Vrijwel 55% van alle lekkages die onze specialisten verhelpen zijn ontstaan uit problemen aan de schoorsteen. Dit komt omdat de schoorsteen een opening is in uw dak. De schoorsteen moet opgewassen zijn tegen veel wind en regen en kent altijd een schaduw zijde. Verder loopt de afwatering van uw pannendak langs uw loodaansluitingen van uw schoorsteen.

Een schoorsteen bestaat uit metselwerk, loodaansluitingen, rookkanalen en een  bovenplaat of element van cement of natuursteen. Verder is uw kanaal afgesloten door middel van een schoorsteen kap vaak bevorderde deze de trek. Omdat de schoorsteen vrij en los van het dak staat is onderhoud erg belangrijk voor uw schoorsteen. De binnen en buitenzijde van uw schoorsteen wordt continu geteisterd door weersinvloeden maar ook ongedierte zoals nestelende vogels en insecten deze zoeken warme broedplekken op.

Slechte, gescheurd of opengewaaide loodslabben en lokketen zijn een alledaags probleem. Versleten en verzand voegwerk van uw schoorsteen laat makkelijk vocht door. Krimp scheuren of gebarsten bakstenen zorgen voor een vervallen schoorsteen. Vaak raakt de rollaag van uw schoorsteen als eerst los. Dat is de bovenste rij bakstenen deze zorgt voor extra stevigheid. Scheuren in de gecementeerde bovenplaat of andere plateau elementen kunnen allen voor schoorsteen lekkages en problemen zorgen.

Het laten plaatsen van een schoorsteen kap raden wij te allen tijden aan. Regen, vuil en gevogelte tasten de schoorsteen kanalen flink aan met een schoorsteen lekkage als gevolg.

Schoorsteen renovatie

Schoorsteen renovaties behoren tot één van onze specialiteiten. Versleten voegen, verzande of verzadigde voegen in uw schoorsteen? Geen probleem want u schoorsteen kan vaak nog prima hersteld worden door een schoorsteen renovatie.

 

Een schoorsteen renovatie bestaat uit een combinatie van verschillende werkzaamheden:
Uithakken en of slijpen van de bestaande voegen, vervangen van de loodslabben. Doorspoelen van de uitgeslepen voegen en vervolgens herstellen van het boven plateau en het impregneren van de schoorsteen. Na deze werkzaamheden is de schoorsteen weer zo goed als nieuw.

 

U kunt kiezen uit verschillende voegen zoals: volle borstel voeg, terug liggende voeg (schaduwvoeg) en een plat gestreken voeg. Wij hakken of frezen de voegen eruit met speciale machines. Is de schoorsteen in zeer slechte staat kiezen wij ervoor om te frezen met diamant, zo wordt er zo weinig mogelijk druk uitgeoefend op het metselwerk en zijn wij er zeker van dat er geen verdere schade ontstaan. losliggende stenen worden eventueel vervangen of opnieuw vast gemetseld.

 

De boven plateau van de schoorsteen moet strak afgebold en rond aflopen zodat er geen water op de bovenkant van de schoorsteen blijft staan, omdat dit vroeger ook met cement gedaan werd is de kans groot dat als de voegen versleten zijn ook het boven plateau is versleten. Wij werken met meerdere materialen, voor iedere bovenplaat kiest uw specialist een bijhorende herstellend mortel die tegen alle weersinvloeden bestendig is. Zo heeft u een perfecte afwerking die weer jaren mee gaat.

 

Nadat uw schoorsteen voegen weer gevuld zijn en het boven plateau hersteld is wordt de schoorsteen geïmpregneerd, dit zorgt ervoor dat er geen vocht meer in de bakstenen en het voegwerk kan trekken waardoor schade door vorst verleden tijd is. Let op deze hydrofobe laag moet u zien als een nieuwe jas die de eerste regenbuien zal doorstaan, maar na de loop van jaren zal deze laag als eerst slijten. Dus herhalen en preventief onderhouden van uw metselwerk voorkomt diepere slijtage aan uw voegwerk.

 

Schoorsteen renoveren ? versleten of verzanden voegen ? Lekkages en gebreken aan uw schoorsteen ? Geen probleem want u schoorsteen kan 7 van de 10 keer nog prima hersteld en gerenoveerd worden. De specialist komt vrijblijvend langs om advies te geven wat betreft uw vervallen of kapotte schoorsteen. Een schoorsteen voegen gaat vaak in combinatie met het vervangen van de loodslabben zodat uw schoorsteen er weer als nieuw uitziet. zo kunnen wij ook de waterdichtheid garanderen op uw gehele schoorsteen.

Vervallen schoorsteen

Is de schoorsteen vervallen en in een zeer slechte op meerdere punten dan kiezen wij ervoor om deze indien mogelijk te demonteren en te slopen. Mocht u nog gebruik willen maken van uw kanaal dan wordt deze tot uw onderdak gesloopt en opnieuw aan geheeld. Vaak zijn schoorstenen in dusdanig stand dat renoveren niet meer van toepassing is. Door langdurige regenbuien kunnen wij dan ook geen garantie meer geven op het renoveren van vervallen schoorstenen. De keus die u dan heeft is opnieuw laten opmetselen of slopen en geheel of gedeeltelijk verwijderen.

 

Schoorsteen problemen ?

Voegwerk in slechte staat of is uw schoorsteen aan renovatie/reparatie toe of twijfelt u over de staat van uw schoorsteen, neem dan contact op met DakspecialistNL. Een van onze specialisten komt vrijblijvend bij u langs om de staat van uw schoorsteen vast te stellen en u te adviseren over eventueel onderhoud en of reparaties.

Werkzaamheden schoorsteen

 • Schoorsteen hakken en of wegslijpen bestaand voegwerk.
 • Herstellen of vernieuwen van loodaansluitingen loketten en slabben.
 • Herstellen of vernieuwen van boven plateau’s.
 • Metselwerk herstellen, vervangen of repareren.
 • Voegwerk herstellen of vervangen in verschillende voeg stijlen.
 • Leveren/plaatsen van schoorsteenkappen standaard maar ook op maat te leveren.
 • Impregneren van schoorstenen met hydrofobe vloeistof.
 • Reinigen met stoomreiniger warm of koud op druk.
 • Demonteren, slopen en aanhelen van schoorstenen 10 jaar garantie.
 • Opnieuw opmetselen van schoorstenen 10 jaar garantie.

 

Loodwerkzaamheden

Dak lood het meest gebruikte afwerking materiaal op een dak, denk hierbij aan het loodwerk in uw schoorsteen, aan uw dakkapel, borstweringen en in opgaand metselwerk. Lood is een zacht, buigzaam en kneedbaar metaal dat voor talrijke toepassingen geschikt is. Hedendaags wordt er ook loodvrije aansluitingen gemaakt met behulp van nieuwe materialen zoals alphaflex en andere imitaties van lood. Enkele toegepaste lood imitaties zijn vaak van kunststof legeringen. Wij gebruiken alle soorten hoogwaardige lood vervangers.

Loodaansluitingen

Voetlood, loodslabben, voeglood en loketten.

Bij dak onderbrekingen (bijvoorbeeld dakkapellen, ramen en schoorstenen) wordt de loodstrook aan de voet van de dakkapel het z.g. “voetlood”, ter afsluiting van de aansluiting dak toegepast. Ook aan de voet van een hellend dakvlak ter plaatse van de dakgoot kan een strook bladlood dienen als afdichting van de aansluiting van beide elementen om te verhinderen dat spatwater wordt opgenomen door de kopse beëindiging van het dakbeschot.

Een “loodslabben” wordt veelal toegepast ter afdichting van de aansluitingen tussen (platte) daken of galerijen en opgaande gevels of tussen daken en schoorstenen. De loodslabbe wordt ingevoegd in een lintvoeg van het gevelmetselwerk en ontleent daaraan ook de naam “voeglood“.

Loodslabben in een spouwmuur, het z.g. “voeglood”, worden doorgezet als afdichting van de spouw tegen zakwater. Een dergelijke afdichting van de spouw in gevels is ook de voornaamste taak van de loodstroken die worden toegepast bij geveldoorbrekingen (bijvoorbeeld bij raam- en deurkozijnen).

“Loketten” zijn stukken bladlood van beperkte afmetingen die trapsgewijs worden toegepast bij de aansluiting tussen verticaal metselwerk en een hellend (dak) vlak. Ze zijn aan een zijde in het metselwerk bevestigd en overlappen de loden afdichtingstrook tussen het hellende vlak en het metselwerk. Loketten worden tot in het binnen-spouwblad doorgevoerd.

Schoorsteen techniek, aanbrengen schoorsteen kanalen, kachels en haarden

Er zijn belangrijke technieken vereist voor het aanleggen van een rookkanaal. Een goed werkende openhaard of kachel moet aan veel technische eisen voldoen. De staat van uw kachel openhaard moet voor gebruik goed en voldoende trek hebben. Trekt uw kanaal voldoende ? En heeft u alsnog rookterugslag controleer dan de stand van uw kachel klep. Als u rook ziet of ruikt op zolder of eerste verdieping dan kan u last hebben van een kapotte of slecht werkende schoorsteenkanaal. Een slecht trekkend kanaal is een groot en gevaarlijk probleem. Een afgesloten en verstopt kanaal kan voor veel problemen en zelfs co2 vergiftiging zorgen. Laat uw kanaal tijdig inspecteren op verval of nalatig onderhoud. Bij geen kennis van de staat van het rookkanaal altijd een visuele inspectie laten uitvoeren. Dit kan voorkomen bij aankoop van een bestaande woning, waaruit u verstandig aan doet om uw woning te laten controleren door middel van een bouwtechnisch rapport van een of meerdere bouwdelen. Wij leveren naast dak inspecties ook kanaal inspecties van uw schoorsteen.

Wij leveren de volgende diensten

 • Leveren, plaatsen en afmonteren van open/gesloten (sfeer)haarden of kachels
 • Leveren, plaatsen en afmonteren van gashaarden, houtkachels en pellet kachels.
 • Afbouw en volledige binnen afwerking tot in de puntjes verzorgt.
 • Maatwerk in indelingen naar wens: creëren van tussenmuren/koven/schachten en ombouwen van metal stud, gibo lijmblokken of timmerwerken.
 • Dubbelwandige rvs kanalen binnen en buitenom.
 • Dubbelwandige en enkelwandige flexibele kanalen.
 • Sloopwerken zoals: betonboringen, hak en sloopwerken van kanalen en tussenmuren.

Kanaal inspectie

Een goed werkend rookkanaal is van groot belang van uw totale schoorsteen. Voordat u gebruik maakt van uw kachel altijd inspecteren indien er gebreken zijn. In de meeste gevallen zijn kanalen opgestapeld uit steen of opgemetseld. Rvs rookkanalen zijn dubbelwandig en er zijn ook nog veel asbest kanalen. Rookgassen kunnen het kanaal bij slecht onderhoud flink aantasten met schoorsteenbrand tot gevolg. Laat altijd uw kanaal controleren en jaarlijks vegen. Wij inspecteren op twee manieren: Visueel door een dakspecialist en Optisch met behulp van camera inspectie.

 

Aanbrengen flexibel kanaal

Om deze oude en vaak aangetaste kanalen te renoveren word er gebruik gemaakt van een flexibel rookkanaal, het flexibel kanaal word door het oude kanaal heen getrokken. Een flexibel rookkanaal is bestand tegen extreem hoge temperaturen en is altijd honderd procent gas en waterdicht.

Er zijn 2 soorten rookkanalen, de enkelwandige versie en een dubbelwandige versie. Wij monteren beide systemen van kanalen voor een goed werkende en trekkende kanaal.

Tussen het oude kanaal en het enkelwandig flexibele kanaal word opvul of isolatie materiaal aangebracht. Bij een dubbelwandig flexibel rookkanaal is dit niet nodig.

Met een nieuw flexibel rookkanaal bent u er altijd zeker van dat u veilig en verantwoord stookt zonder risico’s!

Dubbelwandig rookkanaal

Heeft u geen rookkanaal en wilt u toch lekker kunnen genieten bij een gezellig haardvuur? Dan kunnen wij een dubbelwandig rookkanaal aanleggen in uw huis. Door middel van dubbelwandig rookkanaal systeem plaatsen we uw kanaal binnen of buiten om. Indien u wenst wordt uw binnen afwerking meegenomen in het aan leggen van uw complete rookkanaal en aansluiten van uw openhaard.

 

Schoorsteenkappen

Schoorsteen kappen zijn er in diverse soorten. Er zijn schoorsteen kappen die enkel regen, vuil en gevogelte uit uw kanaal te weren, andere zijn speciaal ontwikkeld om de trekkracht van uw schoorsteen kanaal te bevorderen.

Wij helpen u graag om de juiste keuze te maken, laat u vrijblijvend adviseren over de juiste schoorsteen kap die DakspecialistNL kan leveren en plaatsen.

Chat openen