Schoorsteenreparatie & Schoorsteenrenovatie

Schoorsteenreparatie & schoorsteenrenovatie

Een schoorsteenreparatie en -renovatie behoren tot onze specialiteiten. Heeft uw schoorsteen versleten, verzande of verzadigde voegen? Wij brengen uw schoorsteen met een reparatie of renovatie weer in uitstekende staat brengen.

Werkzaamheden schoorsteenreparatie & -renovatie

Een schoorsteenreparatie en -renovatie bestaat uit een combinatie van verschillende werkzaamheden. Achtereenvolgens bestaat een renovatie uit de volgende handelingen:

 • Uithakken en of slijpen van de bestaande voegen
 • Vervangen van de loodslabben
 • Doorspoelen van de uitgeslepen voegen
 • Herstellen van het bovenste plateau
 • Het impregneren van de schoorsteen

Na deze werkzaamheden is de schoorsteen weer zo goed als nieuw.

Schoorsteenrenovatie: onze werkwijze

Hakken en frezen

Wij hakken of frezen de voegen er met speciale machines uit. Is de schoorsteen in zeer slechte staat? Dan kiezen wij ervoor om met diamant te frezen. Zo wordt er minder druk uitgeoefend op het metselwerk en zijn wij er zeker van dat er geen verdere schade ontstaat. Eventuele losliggende stenen worden vervangen of opnieuw vast gemetseld.

Afbollen

Het bovenste plateau van de schoorsteen moet strak afgebold en rond aflopen, zodat er geen water op de bovenkant van de schoorsteen blijft staan. Omdat dit vroeger ook met cement gedaan werd, is de kans groot dat als de voegen versleten zijn ook het bovenste plateau is versleten. Wij werken met meerdere materialen, voor iedere bovenplaat kiest uw specialist een bijhorende herstellend mortel die tegen alle weersinvloeden bestendig is. Zo heeft u een perfecte afwerking die weer jaren mee gaat.

Impregneren

Nadat uw schoorsteenvoegen weer gevuld zijn en het bovenste plateau hersteld is, wordt de schoorsteen geïmpregneerd. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht meer in de bakstenen en het voegwerk kan trekken. Hierdoor is schade door vorst verleden tijd. Let op: deze hydrofobe laag moet u zien als een nieuwe jas die de eerste regenbuien zal doorstaan, maar na verloop van jaren slijt deze laag als eerst. Herhalen en preventief onderhouden van uw metselwerk voorkomt diepere slijtage aan uw voegwerk.

U kunt kiezen uit verschillende typen voegen, zoals: volle borstelvoeg, terugliggende voeg (schaduwvoeg) en een platgestreken voeg.

Succesvolle schoorsteenreparatie & -renovatie

Wilt u uw schoorsteen laten repareren of renoveren? Zijn de voegen van uw schoorsteen versleten of verzand? Of heeft u lekkages aan uw schoorsteen? Geen probleem! In 7 van de 10 gevallen kan uw schoorsteen nog prima hersteld en gerenoveerd worden. Uw specialist in schoorsteenrenovatie komt vrijblijvend langs om advies te geven wat betreft uw vervallen of kapotte schoorsteen. Een schoorsteen voegen gaat vaak in combinatie met het vervangen van de loodslabben, zodat uw schoorsteen er weer als nieuw uitziet. Zo kunnen wij ook de waterdichtheid garanderen op uw gehele schoorsteen.

Schoorsteenrenovatie: voorkom lekkages

Een schoorsteenlekkage is een van de meest voorkomende lekkages van een dak. Ongeveer 55% van alle daklekkages die onze specialisten verhelpen, zijn ontstaan uit problemen aan de schoorsteen. Dit komt omdat de schoorsteen een opening is in uw dak. De schoorsteen moet opgewassen zijn tegen veel wind en regen en kent altijd een schaduwzijde. Verder loopt de afwatering van uw pannendak langs uw loodaansluitingen van uw schoorsteen.

Schoorsteenonderhoud

Een schoorsteen bestaat uit metselwerk, loodaansluitingen, rookkanalen en een bovenplaat of -element van cement of natuursteen. Verder is uw kanaal afgesloten door middel van een schoorsteenkap. Omdat de schoorsteen vrij en los van het dak staat is onderhoud erg belangrijk voor uw schoorsteen. De binnen- en buitenzijde van uw schoorsteen wordt continu geteisterd door weersinvloeden, maar ook ongedierte zoals nestelende vogels en insecten.

Loodslabben

Slechte, gescheurde of opengewaaide loodslabben en lokketen zijn een alledaags probleem. Versleten en verzand voegwerk van uw schoorsteen laat makkelijk vocht door. Krimpscheuren of gebarsten bakstenen zorgen voor een vervallen schoorsteen. Vaak raakt de rollaag van uw schoorsteen als eerst los. Dat is de bovenste rij bakstenen die voor extra stevigheid zorgt. Scheuren in de gecementeerde bovenplaat of andere plateau-elementen kunnen allen voor schoorsteenlekkages zorgen.

Het laten plaatsen van een schoorsteenkap raden wij te allen tijden aan. Regen, vuil en gevogelte tasten de schoorsteenkanalen flink aan met een schoorsteenlekkage als gevolg.

daksinspectie schoorsteenrenovatie schoorsteenlekkage
schoorsteenrenovatie

Schoorsteenreparatie of een nieuwe schoorsteen?

Is uw schoorsteen vervallen en op meerdere punten in een zeer slechte? Dan kan het zijn dat wij ervoor kiezen om deze te demonteren en te slopen. Als een schoorsteen in een erg slechte staat is, haalt schoorsteenrenovatie niet veel meer uit. Door langdurige regenbuien is het voor ons dan ook niet meer mogelijk om garantie te geven op de schoorsteenrenovatie. U kunt er dan voor kiezen om uw schoorsteen geheel of gedeeltelijk te verwijderen en dan weer opnieuw te laten opmetselen.

Werkzaamheden schoorsteenrenovatie

 

 • Schoorsteen hakken en of wegslijpen bestaand voegwerk
 • Herstellen of vernieuwen van loodaansluitingen loketten en slabben
 • Herstellen of vernieuwen van boven plateau’s
 • Metselwerk herstellen, vervangen of repareren
 • Voegwerk herstellen of vervangen in verschillende voegstijlen
 • Leveren/plaatsen van schoorsteenkappen standaard maar ook op maat te leveren
 • Impregneren van schoorstenen met hydrofobe vloeistof
 • Reinigen met een stoomreiniger (warm of koud) op druk
 • Demonteren, slopen en aanhelen van schoorstenen 10 jaar garantie
 • Opnieuw opmetselen van schoorstenen 10 jaar garantie

 

Loodwerkzaamheden schoorsteenreparatie

Daklood is het meest gebruikte afwerkingsmateriaal op een dak. Hierbij kunt u denken aan het loodwerk in uw schoorsteen, aan uw dakkapel, borstweringen en in opgaand metselwerk. Lood is een zacht, buigzaam en kneedbaar metaal dat voor talrijke toepassingen geschikt is. Tegenwoordig worden er ook loodvrije aansluitingen gemaakt met behulp van nieuwe materialen, zoals alphaflex en andere imitaties van lood. Enkele toegepaste loodimitaties zijn vaak van kunststof legeringen. Wij gebruiken alle soorten hoogwaardige loodvervangers.

schoorsteenrenovatie

Schoorsteenreparatie: loodaansluitingen

Voetlood

Bij dakonderbrekingen (bijvoorbeeld dakkapellen, ramen en schoorstenen) wordt de loodstrook aan de voet van de dakkapel – het zogenaamde “voetlood” – ter afsluiting van de dakaansluiting toegepast. Ook aan de voet van een hellend dakvlak kan een strook bladlood dienen als afdichting van de aansluiting van beide elementen. Zo wordt verhinderd dat spatwater wordt opgenomen door de kopse beëindiging van het dakbeschot.

Loodslabben

Een “loodslabben” wordt veelal toegepast ter afdichting van de aansluitingen tussen (platte) daken of galerijen en opgaande gevels of tussen daken en schoorstenen. De loodslabben wordt ingevoegd in een lintvoeg van het gevelmetselwerk en ontleent daaraan ook de naam “voeglood“.

Voeglood

Loodslabben in een spouwmuur, het z.g. “voeglood”, worden doorgezet als afdichting van de spouw tegen zakwater. Een dergelijke afdichting van de spouw in gevels is ook de voornaamste taak van de loodstroken die worden toegepast bij geveldoorbrekingen (bijvoorbeeld bij raam- en deurkozijnen).

 

Loketten

“Loketten” zijn stukken bladlood van beperkte afmetingen die trapsgewijs worden toegepast bij de aansluiting tussen verticaal metselwerk en een hellend (dak) vlak. Ze zijn aan een zijde in het metselwerk bevestigd en overlappen de loden afdichtingstrook tussen het hellende vlak en het metselwerk. Loketten worden tot in het binnenste spouwblad doorgevoerd.

Schoorsteenrenovatie: techniek, kanalen, kachels en haarden

Er zijn belangrijke technieken vereist voor het aanleggen van een rookkanaal. Een goed werkende openhaard of kachel moet aan veel technische eisen voldoen. De staat van uw kachel moet voor gebruik goed en voldoende trek hebben.

Rookterugslag

Trekt uw kanaal voldoende, maar heeft u alsnog rookterugslag? Controleer dan de stand van uw kachelklep. Als u rook ziet of ruikt op zolder of eerste verdieping, dan kunt u last hebben van een kapot of slecht werkend schoorsteenkanaal. Een slecht trekkend kanaal is een groot en gevaarlijk probleem. Een afgesloten en verstopt kanaal kan voor veel problemen en zelfs CO2-vergiftiging zorgen. Laat uw kanaal tijdig inspecteren op verval of nalatig onderhoud. En laat bij geen kennis van de staat van het rookkanaal altijd een visuele inspectie uitvoeren. Ook bij de aankoop van een nieuwe woning is het verstandig om uw woning te laten controleren door middel van een bouwtechnisch rapport van een of meerdere bouwdelen. Wij leveren naast dakinspecties ook kanaalinspecties van uw schoorsteen.

 

Wij leveren de volgende diensten:

 • Leveren, plaatsen en afmonteren van open/gesloten (sfeer)haarden of kachels
 • Leveren, plaatsen en afmonteren van gashaarden, houtkachels en pellet kachels.
 • Afbouw en volledige binnen afwerking tot in de puntjes verzorgt.
 • Maatwerk in indelingen naar wens: creëren van tussenmuren/koven/schachten en ombouwen van metal stud, gibo lijmblokken of timmerwerken.
 • Dubbelwandige rvs kanalen binnen en buitenom.
 • Dubbelwandige en enkelwandige flexibele kanalen.
 • Sloopwerken zoals: betonboringen, hak en sloopwerken van kanalen en tussenmuren.

Kanaalinspectie voor schoorsteenreparatie

Een goed werkend rookkanaal is belangrijk voor uw totale schoorsteen. Gaat u na lange tijd weer gebruik maken van uw kachel? Voordat u gebruik maakt van uw kachel altijd inspecteren indien er gebreken zijn. In de meeste gevallen zijn kanalen opgestapeld uit steen of opgemetseld. Rookkanalen van RVS zijn dubbelwandig en er zijn veel asbestkanalen. Rookgassen kunnen het kanaal bij slecht onderhoud flink aantasten met schoorsteenbrand tot gevolg. Laat altijd uw kanaal controleren en jaarlijks vegen. Wij inspecteren op twee manieren: visueel door een dakspecialist en optisch met behulp van camera-inspectie.

Aanbrengen flexibel kanaal

Om oude – en vaak aangetaste – kanalen te renoveren, wordt er gebruik gemaakt van een flexibel rookkanaal. Het flexibel kanaal word door het oude kanaal heen getrokken. Een flexibel rookkanaal is bestand tegen extreem hoge temperaturen en is altijd honderd procent gas en waterdicht.

Er zijn twee soorten rookkanalen, de enkelwandige versie en een dubbelwandige versie. Wij monteren beide systemen van kanalen voor een goed werkende en trekkende kanaal.

Tussen het oude kanaal en het enkelwandig flexibele kanaal word opvul of isolatie materiaal aangebracht. Bij een dubbelwandig flexibel rookkanaal is dit niet nodig.

Met een nieuw flexibel rookkanaal bent u er altijd zeker van dat u veilig en verantwoord stookt zonder risico’s!

Dubbelwandig rookkanaal

Heeft u geen rookkanaal en wilt u toch lekker kunnen genieten bij een gezellig haardvuur? Dan kunnen wij een dubbelwandig rookkanaal aanleggen in uw huis. Door middel van dubbelwandig rookkanaalsysteem plaatsen we uw kanaal binnen- of buitenom. Indien gewenst wordt uw binnenafwerking meegenomen in het aanleggen van uw complete rookkanaal en aansluiten van uw openhaard.

Schoorsteenkappen

Schoorsteenkappen zijn er in diverse soorten en maten. Er zijn schoorsteenkappen die enkel regen, vuil en gevogelte uit uw kanaal te weren. Andere zijn speciaal ontwikkeld om de trekkracht van uw schoorsteenkanaal te bevorderen.

Wij helpen u graag om de juiste keuze te maken, laat u vrijblijvend adviseren over de juiste schoorsteenkap die DakspecialistNL kan leveren en plaatsen.

schoorsteenrenovatie