Nokpannen of nokvorsten zijn de bovenste rij dakpannen; vaak halfrond of in speciale vormen deze zorgen voor een optimale waterdichtheid van uw hellend dak. Regenwater loopt door deze speciale gegoten vorm over op uw pannendak. De nokbalk de bovenste houtenbalk van uw kap van uw puntdak; een belangrijk onderdeel van uw draagconstructie, ligt loodrecht onder uw nokvorsten. Samen met het geheel van uw dakpannen zorgen de nokvorsten op uw  pannendak voor een waterdicht en stormvast dak.

 

Speciale vorstpannen in verschillende vormen zoals: Ballonvorsten, Chaperonpannen en Ezelsruggen.

 

Er horen bij deze verschillende types ook hulpstukken zoals: eind/begin- vorsten, broekstukken of topstukken.

Nokvorsten vastzetten en / of vervangen : onze specialiteit

Nokvorsten vastzetten en vervangen behoren inmiddels tot een van onze specialiteiten, omdat losliggende en versleten nokvorst afwerkingen vaak lijden tot lekkages. Wij krijgen bijna dagelijks met dit probleem te maken. Ook wanneer er nog geen lekkage, vochtsporen of druppels aan de binnenkant van u huis te zien zijn, kunnen slechte of kapotte nokvorsten voor grote problemen zorgen.

 

Door invloeden van natuurlijke afkomst zoals: wind, regen, hagel, vogels, schimmels en planten kan de afdichting van uw nokvorsten verminderen. Door verminderde waterdichtheid van uw nok zullen pannen en uw onderdak meer en meer vocht opnemen. Bij wisselende tempraturen scheuren of schimmelen deze delen. Haarscheuren die zich vullen met water of speciedelen barsten kapot tijdens vorst. Lekkage aan uw nokvorsten is een groot probleem ! Uw onderdak en vooral houten draagbalk kan direct aangetast worden, bovendien is de schade slecht zichtbaar vanwege de hoogte !

Nokpannen zijn op verschillende manieren afgewerkt en stormvast gemonteerd.

1. Gesloten Nok

In cement mortel geplaatst en vast gespijkerd, afgebold en afgevlakt van randen en kanten. Bij monumentale panden is deze mortel vaak van kalkspecie

2. Ventilerende Nok

Ondervorsten, ruiterrollen of loodslabben vastgenageld aan ruiterbalk en naar uw dakpan profiel afgedicht. Vaak zijn in dit geval uw vorsten mechanisch afgeschroefd met speciale schroeven. Stormranden zijn vaak gedicht met dakmortel of kit.

 

Lekkage aan uw nokvorsten

Het is belangrijk om uw nok vorsten en aansluitende dakpannen op tijd te laten renoveren. Ook uw ondervorst van specie, kunststof of lood moet u betijds vervangen om gevolgschade te voorkomen. Zeker als het gaat om uw onderdak en nokbalk. Als u slim onderhoud kan uw dakdekker uw nokpannen hergebruiken. Recyclen van oude pannen is nodig indien uw nokpannen niet meer gemaakt worden. Vaak is de staat zo slecht dat de nokpannen niet meer gerenoveerd kunnen worden. De enige optie is dan een complete nokrenovatie. Wij geven maar liefst 12 jaar garantie op totale renovaties !

Wanneer word cement van nokvorsten poreus ?

De levensduur van dakmortel ofwel cement is ongeveer 30 jaar.  Afhankelijk van uw locatie en woonomgeving wordt cement poreus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de positie van uw huis in regen en wind, en de zon/schaduw kant van uw dak. De schaduwkant; waar dus het langste vocht op blijft staan, zal sneller verslijten als de kant waar de zon op schijnt. Deze kant is vaak bedekt met groene mos. De zonkant ziet u lichtere vorm van mos genaamd; korstmos. Beide mossen versnellen uw slijtage aan uw pan of speciedelen.

 

Wat is Flexim- Kunststof dakmortel ?

Kunststofdakmortel is een innovatief product dat blijvend flexibel blijft. In tegenstelling tot specie barst flexim niet kapot door tempratuur verschillen. Het heeft een hoge waterdichtheid wanneer het correct wordt verwerkt en afgesmeerd. Dit vereist een schone ondergrond en een goed gevulde en afgewerkte mortel naar uw profiel van uw nok.

U heeft verschillende keuzes, mits uw dakdekker uw huidige staat van uw nok heeft kunnen beoordelen. Wij verdelen ze in reparatie, renovatie en vervangen.

Reparatie nokvorsten

Alle gebroken en of gescheurde nokpannen worden hersteld of vervangen. Losse cement delen verwijderen we. Nu kan uw dakdekker de staat van uw onderdak en houtwerk zien. De dakdekker borstelt het mos en gruis weg van uw dakpannen. Uiteraard vervangen we de vaak verroeste spijkers direct. Daarna brengen we dakmortel aan. Deze is beter bekend als; flexim kunststof dakmortel.

Renovatie nokvorsten

Bij een nokvorst renovatie is de staat van uw vorsten zodanig slecht dat reparatie geen optie meer is. Alle vorsten worden vervangen voor nieuwe dakpannen. Indien uw ondervorst in prima staat is wordt deze vaak hergebruikt of ook vervangen. Afhankelijk van uw type ondervorst wordt deze vervangen. Mocht u een gesloten vorst hebben dan wordt er specie of kunststof mortel gebruikt. Zelf raden wij altijd een ventilerende nokvorst aan. Deze is geheel mechanisch verankerd in uw nokbalk door middel van een ruiterbalk.

Vervangen nokvorsten

Bij het compleet vervangen van uw nokvorsten is huidige staat zeer slecht en vervallen. De levensduur van uw dakpan is op. Vaak wordt er ook verder gekeken naar uw totale dakbedekking. Alle aanliggende dakpannen en nokvorsten worden vervangen. Op deze manier ligt uw nokvorst en pannen weer recht en stormvast. Indien uw onderdak zoals beschot, panlatten stoflatten of tengels krom of rotting vertonen, worden deze mee vervangen. We plaatsen een nieuwe ruiterbalk deze lijnen we uit en stellen we af met behulp van nokklemmen. Hierna volgt de ruiterrol of ander type ondervorst. Alle nokpannen worden opnieuw geklemd en pannen worden gehaakt volgens richtlijnen. Op deze manier geven wij u 12 jaar garantie op complete nokvorst renovaties.

Chat openen