Wat zijn nokvorsten?

Nokvorsten (of nokpannen) zijn de bovenste rij dakpannen op de richel van het dak. Nokvorsten zijn vaak halfrond – of in speciale vormen –  en zorgen voor een optimale waterdichtheid van uw pannendak. Het regenwater loopt door deze speciaal gegoten vorm weg over op uw dakpannen. De nokbalk – de bovenste houtenbalk van uw kap van uw puntdak – is een belangrijk onderdeel van uw draagconstructie. Deze balk ligt loodrecht onder uw nokvorsten. Samen met het geheel van uw dakpannen zorgen de nokvorsten op uw  pannendak voor een waterdicht en stormvast dak.

 

Nokvorsten bestaan in verschillende soorten en maten, zoals ballonvorsten, chaperonpannen en ezelsruggen. Er horen bij deze verschillende types ook hulpstukken zoals: begin- en eindvorsten, broekstukken of topstukken.

Nokvorsten vastzetten en/of vervangen: onze specialiteit

Het nokvorsten vastzetten en vervangen behoort inmiddels tot een van onze specialiteiten. We zijn ons dan ook bewust tot wat voor schade binnenshuis de versleten nokvorsten kunnen leiden. Want vaak zijn lekkages het gevolg van versleten nokvorsten. Wij krijgen bijna dagelijks met dit probleem te maken. Ook wanneer er nog geen lekkage, vochtsporen of druppels aan de binnenkant van uw huis te zien zijn, kunnen slechte of kapotte nokvorsten voor grote problemen zorgen.

Verminderde afdichting nokpannen

Door natuurlijke invloeden als wind, regen, hagel, vogels, schimmels en planten, kan de afdichting van nokvorsten verminderen. Door verminderde waterdichtheid van uw nok, gaan dakpannen en uw onderdak steeds meer vocht opnemen. Bij wisselende temperaturen is de kans groter dat de dakpannen scheuren of schimmelen. Haarscheuren die zich vullen met water of speciedelen, barsten tijdens de vorst kapot. De eventuele schade hiervan is slecht zichtbaar vanwege de hoogte. Uw onderdak – en vooral houten draagbalk – kan direct aangetast worden zonder dat u het kan zien. Lekkage aan uw nokvorsten is een probleem wat hersteld moet worden!

nokvorsten

Afgewerkte en stormvaste nokvorsten

nokvorsten

Nokvorsten (of nokpannen) zijn op verschillende manieren afgewerkt en stormvast gemonteerd.

1. Gesloten nok

De nokvorsten zijn in cementmortel geplaatst en vastgespijkerd, afgebold en afgevlakt van randen en kanten. Bij monumentale panden is deze mortel vaak van kalkspecie.

2. Ventilerende nok

Ondervorsten, ruiterrollen of loodslabben worden vastgenageld aan de ruiterbalk en naar uw dakpanprofiel afgedicht. Vaak zijn in dit geval uw nokvorsten mechanisch afgeschroefd met speciale schroeven. Stormranden zijn vaak gedicht met dakmortel of kit.

Lekkage aan uw nokpannen

Het is belangrijk om uw nokvorsten en aansluitende dakpannen op tijd te laten renoveren. Ook uw ondervorst van specie, kunststof of lood moet u bijtijds vervangen om gevolgschade te voorkomen. Zeker als het gaat om uw onderdak en nokbalk. Als u slim onderhoudt, kan uw dakdekker uw nokpannen hergebruiken. Recyclen van oude pannen is nodig indien uw nokpannen niet meer gemaakt worden. Vaak is de staat zo slecht dat de nokvorsten niet meer gerenoveerd kunnen worden. De enige optie is dan een complete nokrenovatie. Wij geven maar liefst 12 jaar garantie op totale nokrenovaties!

Wanneer wordt het cement van nokvorsten poreus?

De levensduur van dakmortel, ofwel cement, is ongeveer 30 jaar. Wanneer het cement poreus wordt, hangt sterk af van uw locatie en woonomgeving. Wat is bijvoorbeeld de positie van uw huis ten aanzien van regen en wind? En hoe valt de zon op uw dak? Aan de schaduwkant van uw dak blijft het vocht langer staan, waardoor het cement hier sneller verslijt als aan de kant zonkant. De schaduwkant is vaak bedekt met groene mos. Aan de zonkant daarentegen ziet u een lichtere vorm van mos: korstmos. Beide mossen versnellen uw slijtage aan uw dakpannen of speciedelen.

 

Wat is Flexim kunstof dakmortel?

Kunststof dakmortel van Flexim is een innovatief product dat blijvend flexibel blijft. In tegenstelling tot specie barst Flexim niet kapot door temperatuurverschillen. Wanneer het kunstof dakmortel goed wordt verwerkt en afgesmeerd, heeft het een hoge waterdichtheid. Dit vereist dan wel een schone ondergrond en een goed gevulde en afgewerkte mortel naar het profiel van uw nok.

Reparatie, renovatie en vervangen nokvorsten

Zijn uw nokpannen in een slechte staat? Dat is het aan te raden om een dakinspectie in te plannen. Op basis van deze inspectie wordt vastgesteld wat nodig is: reparatie, renovatie of vervangen van de nokvorsten.

Reparatie nokpannen

Alle gebroken en of gescheurde nokpannen worden hersteld of vervangen. Losse cementdelen worden verwijderd, zodat we de staat van uw onderdak en houtwerk zien. De dakdekker borstelt het mos en gruis weg van uw dakpannen. Uiteraard vervangen we de vaak verroeste spijkers direct. Daarna brengen we dakmortel aan.

Renovatie nokpannen

Bij een nokvorstrenovatie is de staat van uw nokvorsten zodanig slecht dat reparatie geen optie meer is. Alle nokvorsten worden vervangen voor nieuwe nokpannen. Indien uw ondervorst in goede staat is wordt deze hergebruikt. Wanneer dit niet het geval is wordt de ondervorst vervangen. Indien u een gesloten vorst hebt, dan wordt er specie of kunststof mortel gebruikt. Zelf raden wij altijd een ventilerende nokvorst aan. Deze is geheel mechanisch verankerd in uw nokbalk door middel van een ruiterbalk.

Vervangen nokpannen

Bij het compleet vervangen van uw nokvorsten is de huidige staat zeer slecht en vervallen. De levensduur van uw dakpan is op. Vaak wordt er ook verder gekeken naar uw totale dakbedekking. Alle aanliggende dakpannen en nokvorsten worden vervangen. Op deze manier ligt uw nokvorst en uw dakpannen weer recht en stormvast. Indien uw onderdak – zoals beschot, panlatten stoflatten of tengels – krom of rotting vertonen, worden deze ook vervangen. De nieuwe ruiterbalk lijnen we uit en stellen we af met behulp van nokklemmen. Hierna volgt de ruiterrol of een ander type ondervorst. Alle nokpannen worden opnieuw geklemd en de nokpannen worden gehaakt volgens de richtlijnen. Op deze manier geven wij u 12 jaar garantie op complete nokvorstrenovaties.